Nyhet

Årets jobbord 2021

By 2 desember, 2021 No Comments

Tekst: Lasse Espe

For andre år på rad har Lunch-folket stemt frem årets jobbord! Nå er resultatet klart for 2021.

«Mute» ble årets ord og «Du er mjuta» ble årets setning i 2020, da Lunch første gang ba sine lesere og følgere om å melde inn buzzordene og frasene som hadde surra på kontorene i året som hadde gått.

Vinnerne var tidsvitner fra en pandemi der store deler av arbeidslivet ble sendt hjem til kjøkkenet for å møtes på Teams.

I år har massiv vaksinering åpnet opp samfunnet og arbeidslivet igjen, men helt som før er det ikke. Flere av årets innsendte bidrag forteller om en pandemi ingen forlater uten å ha blitt merket av den.

Taper

Årets store taper er vaksineselfie. Ordet som ble skapt og fikk sitt gjennombrudd i løpet av noen uker i sommer da halve Norge poserte på sosiale medier med sprøytestikk i armen, hadde ingen forkjempere i denne kåringen. Selvportrett fra vaksinestasjon gjorde ikke inntrykk på arbeidslivet i 2021.

Hederlig omtale

Noen av ordene fikk for få omtaler til å nå opp, men er såpass kreative eller anvendelige at de likevel fortjener å nevnes. Covidsprekk betegner nedgang relatert til nedstengningen og kan brukes om mye forskjellig både på jobb og privat. Skjermet arbeidsplass har fått en ny og utvidet betydning etter lang tid i teamsisolasjon på hjemmekontoret. Møtetapetseringen har gjort noen til zoombier med digitalt trøtthetssyndrom, mens andre har vært koronakomfortable.

Sammensatte ord

9 ord hadde «møte» som første eller siste ledd, deriblant møtemett og analogmøte (det vi før pleide å kalle «møte»), mens «kontor» inngikk i til sammen 14 ord og uttrykk. Aktivitetsbasert kontorløsning var ett av dem, definert av en innsender som «kontorløsning som forsøker å aktivere deaktiverte arbeidstakere ved å fjerne alt av kontorutstyr og faste plasser så du må lete etter både kollegaer og fungerende utstyr!»

Vinnerne: Årets frase

Som i fjor har videomøter også i år satt et sterkt preg på det norske arbeidslivet. «Ser dere skjermen min?» og «Kan dere høre meg nå?» er blant gjengangerne som vitner om at vi fortsatt har noen timer med Teams og Zoom igjen før alt går av seg selv. Men i 2021 må videomøtesjargongen se seg slått av en frase som har blitt brukt og misbrukt av alle fra Espen Nakstad til vaktmesteren på jobben din: Den nye normalen. Uttrykket fikk mange stemmer allerede i fjorårets kåring, og i år har det blitt enda flere. Å slenge rundt seg med «den nye normalen» har blitt den nye normalen.

Topplista: Årets ord

På nedre halvdel av topplista over årets ord er grønnvasking og sjokkdigitalisering nykommere, og de får selskap av fjorårstraveren gammelhånd. Klem har det av naturlige grunner vært mye snakk om og ordet fysiskhar vært på enda flere lepper etter at koronarestriksjonene falt. I 2021 handler det ikke om kroppslige anstrengelser, men om å ta med seg kaffekoppen inn i et gammeldags møte. Et fysisk møte, altså. Møtemøte. I den ikke-virtuelle verdenen.

Vinnerne: Årets ord

Aller øverst, med mange stemmers klaring ned til resten av feltet, troner tre varianter av et ord som beskriver den nye jobbhverdagen etter koronaen: Hybrid. Er det en bil? En sykkel? Halvt menneske og halvt maskin? Halvt dyr og halvt superhelt? Nei, i arbeidslivet 2021 er hybrid en arbeidsform der folk er både på hjemmekontor og bortekontor og der møter kan være både digitale og fysiske samtidig.

På tredjeplass har vi ordet i ren form: Hybrid. Andreplassen, med nest flest stemmer, går til fleksiløsningen som høres ut som fetteren til Danny the Street: Hybridkontor. På den ærefulle førsteplassen, et stemmeberettiget konferanserom og en zoom-oppkobling foran, er ordet som forteller oss at tida etter koronaen er tre hakk mer science fiction enn tida før:

Hybridmøte.

ABONNER PÅ LUNCH